Smagsgiver og fuld udbytte

Du kan bruge hoved og hale samt fiskeben og skaller fra diverse skaldyr som base til en fiskefond.

Grøntsagerne i opskriften er et forslag og kan erstattes med det, du har liggende i køleskabet. Trætte grøntsager, gulerodstoppe og løgskaller uden jord kan også bruges. Mængden af fiskefond afhænger af, hvor mange rester du har liggende.

Fiskefonden kan holde sig 5 dage i køleskabet. Den kan også fryses og holde sig i op til 1 år.

Opskrift

Tilberedningstid: 1 time og 15 minutter 

Ingredienser

Fiskerester (hoved, hale, ben)
Selleri
Fennikel
Svampe
Løg
Krydderurter
1 l vand

Fremgangsmåde

Skyl fiskeresterne i koldt vand og del det i mindre stykker. Hak grøntsagerne groft. Hæld alle ingredienser i en gryde, og dæk med vand.

Kog fonden 15 minutter, og hold pause i 15 minutter. Gentag tre gange, så fonden koger 45 minutter i alt. På den måde undgår du, at der trækker bitterstof ud af fiskebenene.

Når fonden har kogt færdig, sigter du den gennem et vådt, rent viskestykke. Læg viskestykket i en sigte – brug en grydeske til at trykke den sidste smag ud af fisk og grøntsager. Kassér fyldet. Smag til med salt og peber. Vil du have en mere kraftig smag, kan du lade den koge i yderligere 10-15 minutter.

Fiskefonden bruges som smagfuld base til mange forskellige retter – som f.eks. en lækker fiskesuppe.