Fremtidens tallerken
Forårsholdet på Gram Højskole 2022 har sammen med deres lærer udviklet 17 opskrifter til Madlandskab 2030. Mange af retterne er lette at variere, for en opskrift skal kun være en guide og inspiration, vi kan eksperimentere ud fra med dét, vi har i vores køkken. Med deres forståelse for mad inspirerer de til at gå på opdagelse i, hvad forskellige råvarer kan. Og de udfordrer vores sanser og be'r os om at føle, dufte, se og smage os frem. Dét kalder de køkkenintuition.

Hvad har vi på vores tallerken i fremtiden?
Det var spørgsmålet, der skød vores arbejde med dette opskriftunivers i gang. Vi står foran en stor ændring af vores måltider, men fremtiden er vores – og opskrifterne afspejler vores håb for den.
Det grønne skift i vores mad skal ske uden at gå på kompromis med smagen. Vi tror på, vi skal øve os på at få varierede og lækre smage frem i vores grøntsager. Derfor sætter vi også retningen for fremtidens mad med nogle af forti-dens teknikker. Vi skal igen blive fortrolige med smagfuld surdej og lære dybden af fermenteret kål – hér finder vi helt nye smagsnuancer til de grøntsager, vi kender. Det er sundt for vores maver og giver udbytte af de trætte grøntsager i køleskabet.
Vi tror på, at vi i 2030 spiser mindre kød, end vi gør nu. Vi kommer til at servere kød som et tilvalg. Alle opskrifter kan spises sammen med kød, men grøntsa-gerne spiller hovedrollen. Til gengæld kommer vi til at spise mere og flere fisk. Derfor har vi udviklet opskrifter, hvor forskellige typer fisk gør sig godt og er nemme at tilberede.
Vi tror på tunede smagsløg og eksperimenter i køkkenet. Vi skal turde løsrive os fra madlavning på formel, så vi i stedet får fremdyrket vores køkkenintui-tion. Så bliver vi klogere på, hvad råvarerne kan, hvordan de kan erstatte hinanden.
Alle kan lave mad!
Vi tror på tunede smagsløg og eksperimenter i køkkenet. Vi skal turde løsrive os fra madlavning på formel, så vi i stedet får fremdyrket vores køkkenintui-tion. Så bliver vi klogere på, hvad råvarerne kan, hvordan de kan erstatte hinanden. At hver en lille del kan bruges. Køkkenintuition skærper vores sanser, og sådan får vi bedre forståelse for, hvordan maden føles, dufter, ser ud og smager.
Vi bliver også bedre til at spise efter sæson i 2030. Vi vil bruge mange flere af de råvarer, der naturligt findes og dyrkes i Danmark. Vi har f.eks. lavet opskrif-ter på muslinge-ceviche og tangchips, det er spændende råvarer, du nemt kan tage ud at sanke selv. Ude ved kysten med vand til knæene mærker man virkelig, hvor maden kommer fra.
Vi kommer til at udnytte rub og stub som en selvfølge. Med vores fiske-fond kan du bruge fiskeskrog og slatne grøntsager og skabe en lækker base for nye retter. Fælles for alle opskrifter er, at de er en guide og inspiration. Har du pastinak i køleskabet, så brug den i stedet for gulerod. Så undgår vi madspild og skaber mere tanke på, hvad de forskellige råvarer kan.
Madlavning skal være nem at gå til, og det er målet med vores opskrif-ter. Der er både opskrifter, der er selvstændige hovedmåltider, og elementer, som kan bruges til at give andre retter et ekstra pift. De er dynamiske og kan kombineres på kryds og tværs. Tag dem med i køkkenet, eksperimentér med dem, og gør dem til dine egne.
Værsgo!
17 opskrifter til fremtidens tallerken
Fortidens teknikker
BBQ-surkål
Surdejsboller
Surdejspandekager
Jordbærmarmelade med rosmarin
Spis mere fisk
Fiskesuppe
Ovnbagt fisk med urtepanade og rullet agurke-crudité
Smagsgiver og fuld udbytte
Grøn olie
Porrekimchi
Verdens nemmeste mayonnaise
Fiskefond
Pluk fra naturen til køkkenet
Ceviche af blåmuslinger
Tang-chips
Grøn mad
Bælgfrugtsalat med friske krydderurter
Sol over bønnerne
Hasselback-hokkaido med selleri på tre måder
Salatwraps til venner